Onverwacht

Voor het echte festivalgevoel bezoek je meerdere voorstellingen op een dag. Jonge Harten maakt dit mogelijk door de estafette in het Usvatheater. Tijdens het festival staan jonge, veelbelovende theatermakers samen op een avond geprogrammeerd. De dansvoorstelling NOTHING for body van Howool Baek stond afgelopen maandag samen met Freek Vielen in de Usva.

Door: Moeps Stellingwerf

Het publiek bestaat voornamelijk uit mensen die deze estafette hebben gekozen voor Freek Vielen. Het is dan ook even rumoerig als Howool Baek de estafette opent met haar dansvoorstelling. Maar al snel is het muisstil in de zaal. Tijdens de pauze komt het publiek diep onder de indruk van de Zuid-Koreaanse danseres Howool Baek de foyer ingelopen. Ik vraag Nadine Spigt (25 jaar, muziektherapeute) om haar mening over NOTHING for body.

Nadine vindt het in één woord indrukwekkend. Met grote ogen geeft ze haar uitleg: “Zulke beheersing van je lichaam. Je kijkt twintig minuten alleen maar naar een lichaam. Ik heb heel geboeid gekeken naar alleen maar handen en voeten. Heel indrukwekkend!” Ondertussen bestelt ze een wijntje. We vervolgen ons gesprek over haar dansgeschiedenis, die er eigenlijk niet is. “Ik ga eigenlijk nooit naar dans of bewegingstheater. Maar ik denk na vanavond wel!”

NOTHING for body wordt door het publiek gewaardeerd. Onlangs won Howool Baek de publieksprijs op het Internationale Danstheater Festival in Erfurt. Nadine begrijpt dit helemaal: “Het is cool hoe Baek de bewegingen verklankt met haar lichaam. Het was een symbiose van klank, licht en beweging. Ze lijkt het lichaam opnieuw uit te vinden. Dit door de beheersing van haar lichaam, hoe ze haar tenen één voor één beweegt.”

Het lichaam is het podium, de vingers en tenen zijn de dansers. Hierdoor ziet het publiek haar gezicht bijna niet tijdens de voorstelling. “Het is verrassend dat een lichaam zo interessant blijft. Je hebt geen gezicht nodig in deze voorstelling om geboeid te blijven. Op een gegeven moment heb je niet meer door dat je naar een lichaam zit te kijken.”

Het leuke van de estafette is dat het publiek soms onbewust bij een hele mooie voorstelling terecht kan komen. Nadine heeft dankzij Howool Beak ontdekt hoe bijzonder dans kan zijn.

Advertenties